MENY

Turistinformasjon

Vi har gleden av å presentere Gjøvik Olympiske Fjellhall, bygd for å huse ishockeykamper under de syttende olympiske vinterleker i 1994.

Valget sto mellom å bygge en hall i fjell eller en ordinær hall i det fri. Vi valgte av mange grunner å bygge hallen i fjell; midt i byen, i enden av vår hovedgate. Her hadde vi allerede et idrettsanlegg: en av verdens første svømmehaller i fjell,- denne sto ferdig i 1974. Erfaringene herfra var gode.
Vi ville skape økt aktivitet og bedre miljø i bykjernen, sette Gjøvik på verdenskartet og legge grunnlag for økt turisme og handel.

 

Turistinfo

Idèen

"The desision is Lillehammer". Vi glemmer aldri IOC-presidentens ord i Seoul i 1988. Det var da Norge ble tildelt arrangementet av de syttende olympiske vinterleker. Utfordringen var enorm og innebar bygging av flere store idrettsanlegg. Gjøvik fikk i oppgave å arrangere flere av ishockeykampene. Det ble behov fore en hall for ishockey. Byen hadde ingen slik fra før, og måtte derfor bygge en helt ny.

Les mer

Anleggsfakta

Gjøvik Olympiske Fjellhall er verdens største publikumshall i fjell. Den er også enestående med hensyn til tekniske forhold.
Dimensjoner (BxLxH) 61 x 91 x 25
Tilskuerplasser: 5830
Nettoareal: 10. 010 Bruttoareal: 14.910
Totalkostnad:ca 135 mill.kroner.
Idrettsrom: 1.965 kvm.

Les mer

Forskningen

FORSKNINGEN

Forskningsprogrammet "Publikumshall i berg" ble utført av Norges ledende forskningsinstitusjoner. Uten dette tverrfaglige forskningsprogram ville ikke prosjektet vært mulig å gjennomføre. Prosjektet ble delt i følgende hovedområder:

Ventilasjon, energi, brann og sikkerhet.
Miljø, sikkerhet og dokumentasjon
Bergteknikk og ingeniørgeologi
Lover og forskrifter.

Prosjektet omfattet også internasjonal markedsføring av norsk fjellteknologi generelt, og publisering av forskningsresultatene knyttet til planlegging, konstruksjon og drift av Fjellhallen.

Les mer

Arkitekturen

Gjøvik Olympiske Fjellhall ligger midt i byens sentrum og er godkjent for nesten 6000 mennesker, men du ser den ikke. Ni etasjer høy og større enn et kvartal i sentrum, ville en slik hall fullstendig sprengt målestokken i småbyen med 2-3 etasjers bygninger. Det gjør den ikke, for den ligger 120 meter inne i fjellet.

Les mer

Historie

Året er 1988. I Seoul i Korea går IOC-president Juan Antonio Samaranch på talerstolen og bekjentgjør arrangøren av de syttende olympiske vinterleker. Norge hadde fått OL, og Gjøvik ble valgt som arena for ishockey.

Les mer