MENY

Arkitekturen

Gjøvik Olympiske Fjellhall ligger midt i byens sentrum og er godkjent for nesten 6000 mennesker, men du ser den ikke. Ni etasjer høy og større enn et kvartal i sentrum, ville en slik hall fullstendig sprengt målestokken i småbyen med 2-3 etasjers bygninger. Det gjør den ikke, for den ligger 120 meter inne i fjellet.

Arkitektfirmaet bak Fjellhallen gjorde det første skisseutkastet i 1989, og deltok aktivt med markedsføring og utvikling av hallen til den sto ferdig. Romprogrammet for hallen var stort og komplisert, med en mengde spesielle krav til aktive, media, VIP’er osv. som skulle oppfylles. I tillegg følte firmaet et stort ansvar for å gjøre Norges helt spesielle OL-hall i fjell til en arkitektonisk opplevelse. OL-anleggene skulle uttrykke norsk kultur og egenart. En kjempehall inne i fjellet gir straks assosiasjoner til Dovregubbens hall og eventyrenes troll med glitrende skatter i Berget det Blå. Man har ønsket å gi publikum slike «eventyrlige» assosiasjoner. Sprøytebetongen som dekker det mester av fjellveggene er mørk og mystisk. Belysningen gir store kontraster. Inngangstunellen er ganske mørk med lyset konsentrert i punkter, mens hallen fremstår med enorme dimensjoner og et hav av lys. Kontrastene mellom natur og teknologi er viktig. material- og fargebruk tar også utgangspunkt i fjellet. Det praktfulle, røde fjellet som er synlig noen få steder, var grunnlaget for rødt som hovedfarge.

ÅPNINGEN

Hallen ble åpnet 6.mai 1993 med et gedigent og variert TV-overført show. Over 5000 mennesker var tilstede og kulturminister Åse Kleveland holdt åpningstalen.

ILDDÅPEN

Fjellhallen var i sentrum for verdens oppmerksomhet under vinter-OL i februar 1994. Det ble spilt 16 ishockeykamper , hvorav to kvartfinaler og en semifinale i hallen. Hallen fikk mange lovord og besto sin ilddåp med glans.